blog

Puzsér Róbert vs Zacher Gábor, az elvetélt vita a legalizálásról

Puzsér Róbert, Zacher gábor marihuána legalizálás vita
Kép forrása: borsonline.hu

Mindenkinek privilégiuma döntést hozni afelett, hogy kedveli-e Puzsér Róbertet. Amit és ahogyan tesz stílusában és igazságtartalmában gyakran megkérdőjelezhető és erőteljesen pszichotikusak a megnyilvánulásai, mégis, Magyarország nem létező közéleti vitakultúrájának szüksége van az intellektuális hőbörgőre és pampogóra. Űrt tölt be… Még akkor is, ha olyan űrt aminek betöltése azért nem akkora feladat, hisz nekünk eddig csak a még neurotikusabb Slejmes Gúlyás Márton féle hebegő gyógyegerek jutottak. (Ami azért kimondva eléggé lesúlytő.) Így Hát hajrá Robi! Titkon még követlek is.

Mégis legutóbb volt egy nézőpont ütköztetése, amit az eddigi összesnél nagyobb botorság volt bevállalnia. Nevezetesen az, hogy vitába szált a nemzet legismertebb addiktológiai szakemberével ,Zacher Gáborral, a marihuána fogyasztás és legalizálás kérdésében. A videót megtekintheted itt.

Azzal az emberrel akinek évtizedek óta az az élete, hogy a tudatmódosítás következményeit orvosolja. Többe közt…

Analógiával élve: már adtam el a saját háztartásunkban fellelhető használt dolgokat az Internet segítségével, de mégis ettől még erőteljes túlzás volna azt feltételeznem miszerint az üzlet világában azonos ligában játszom a Tesla és a PayPal atyjával, Elon Musk-kal.

Róbert erőteljesen bizonygatta a maga önkényes, de megalapozatlan szavaival – A fű jó! Értem? – azonban ettől még nem lesz belőle a kérdéskör zenitje. Mindösszesen prezentálja a nyilvánosság felé azt ami eddig is sejthető volt, miszerint maga is néha beteker egy kövér rakétát, hogy elszálljon. Persze ez legyen valaki legnagyobb bűne!

Az azonban már eléggé komoly etikai problémát vet fel, ha egy ismer személy beáll önös érdekből egy olyan szer mögé amely bizonyítottan szorongást, skizofréniát és egyebeket okoz, csak azért, hogy magát mentse, tisztára mossa és kedvére téphessen. (Az orvosi célú hasznosítás egészen más, azt magam is, mint Dr. Zacher Gábor támogatnám.)

Azt sem feltétlen tudom benyelni, hogy Puzsér hajlamos gyakorta meghasonulni önmagával. Az egyik percben hibáztatja a társadalmat, döntésképtelenségéjért, etikai és morális érzéke okán. Amúgy teszem hozzá jogosan. Amikor pedig a gyepről van szó teljes mellszélességgel belemondja a kamerába, hogy a felnőtt emberek tudnak és jogukban is áll minden kérdésbe magukról és a közről dönteni. Hisz ők képesek is erre, meg különben is, nincs erő aminek jogában volna az ember felé helyeznie magát. Senki nem dönthet helyettem, helyettünk az újsütetű véleménye szerint.

Micsoda zseniális demagóg pálfordulás és önösség! Mégis kedves kritikus, ha már gyakorlod a műfajt, melyet a cseh író, nevezett Milan Kundera erkölcsi kung-fu néven tart számon, tisztességes volna ilyen kérdések esetén némi önvizsgálatot tartanod. Az senkinek nem árt meg. Nem még neked aki felcsaptál megélhetési kekecne, hisz a te munkádnak azt gondolom javára válik az autencia. Hiteles pedig egy ilyen műfajban csak úgy lehetsz, ha Krisztus után szabadon szólva nem csak más szemében látod meg a szálkát, de a magadéban a gerendát is észreveszed.

Visszatérve nem, nem vagy a marihuána szakértője. A párhuzamokat nap estig folytathatnám. Teszem azt attól, hogy méltóságom alá iszom magam flakonos, olcsó, fehérbornak hazudott lőrével a sarki bolt előtt: még én sem leszek sommelier. Ahogyan ismer gasztronómus vagy borász nem leszek. Úgyszintén nem válok méltán elismert futballedzővé azon okból, mert hőbörgök a lelátón, majd az utcán egy meccset követően randalírozok. Magyarán szólva egy begyújtott blanttól nem leszel nagynevű szakorvos. Csak egy füves fütyi.

Senkit nem lep meg hát az amit a józaneszű ember azonnal előrevetíthetett, Puzsér kevés és elhanyagolható érve nem állt ellen Zacher felkészültségének. Akár egy szál magányos cérnametélt a rásújtó kalapács alatt, a szempillantás tört része kellett és Róbert a szavaival egyetemben elporladt.

Aztán mikor már Puzsér Róbert ingatag lábakon járó, botladozó érvei az első pár lépés után elhasaltak a hepehupás macskakövön, már csak  azt hajtogatta katatón módon – …de az alkohol az még rosszabb! A kormány rossz! Önkény uralom van! – igaz, ez utóbbi két felvetésének éppen semmi köze nem volt már semmihez, nemhogy még a téma valódi velejéhez. Na jó, talán annyi, miszerint még a „vita” elején előhozakodott valami kaotikus és ezoterikus konteo teóriával a gonosz orbánista milíciákról akik majd gonoszan politikailag vissza élnek azzal, ha ő betép, mint a disznó és akkor ő nem is lepukkant füves lesz ezen okból, mint inkább magasztos szabadságharcos. Mhh.. Zavaros…

Mindenesetre minden kétséget kizárólag érdemes végignézni az anyagot. Zacher laza, elegáns és sziporkázik. Akinek pedig ez önmagában szempont Robi is benne van. Igaz leginkább olyan formában akár a Balaton mentén az erős szélben a száradt nádas, amit a fuvallat néha megtáncoltat és ezért zajt gerjeszt, de nem mond semmit, csupán recseg.

About Vörös Zoltán Hero

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés