Egyéb

“Nem hiszek a hirtelen jött sikerekben”

Éppen Niccolò Machiavelli az országolásról írt művét olvasom amelynek címe “A fejedelem”. S felvetül benne a harcászat és a szerzett birodalmak kapcsán egy bibilai példázat, amely úgy vélem minden sikerre, szerzésre és annak megtartására egyöntetűen igaz. Mégpedig az, hogy a hirtelene jött dolgok, amik nem vetnek gyökeret és nem előzi meg azokat egy alapozó felkészülő folyamat, az efféle  szerzeményeket az ember könnyen elveszítheti. Megtartásuk nehéz. Hisz jellegükből fakadólag nincsen erős fundamentumuk.

Szerepel ez a gondolatmenet ilyen aspektusban Máté evangéliumán belül a “magvető” példázatában is. Ott ugyebár az mondat ki, hogy csak a jó helyre vetett ige képes gyökeret verni és megmaradni. Ez pedig nem csak az Istenbe vetett bizalomra igaz mint szóltam korábban. Az élet minden dolgát így kell építeni. Az alázattal,  a kitartó munka révén szerzett hozamot élvezheti az ember hosszan általában csupán. A legtöbb esetben a hirtelen jött dolgok pedig úgy párolognak el mint a sebesen lehulló nyári zivatar, amit szinte azonnal felszárít a forróság.

Ezt az angolszász úgy önti szavakba, “hogy easy come easy go”. Amit a magyar úgy summáz: könnyen jött, könnyen ment.

Bár a korszellem oktondi akarnokságot plántál belénk, nekünk szemelőt kell tartani, hogy nem lehet mindent és azonnal akarni. Ugyanis ez az élet törvényeivel és folyásával ellentétes. Az elvetett gabona sem szökken szárba azonnal, sem pedig a kukoricán nem fognak azonnal sorakozni a szemek. Aki ezt nem érti meg az örökké elégedetlen lesz és csődöt mond maga előtt, vagy a világot és annak rendjét fogja hibáztatni a maga követelőző hirtelensége okán. Tanulj türelmet!

Amikor pedig megszerezted a vágyad tárgyát, amiként a keletiek és Márai szólta, ne szorítsd túl erősen a markodba, hogy el ne veszítsd azt. Mert te töröd el. Netán a nagy nyomástól kipattan a kezeid közül és ellopják azalatt. Vagy nyoma vész. Amúgy meg mindenképpen meghalsz és úgysem viheted majd magaddal. Ezért próbálj meg inkább olyan dolgokra vágyni amit élvezhetsz aztán tovább adhatsz magadból tisztességgel, mint teszem azt a tudást, szeretetet, erényességet. Különben is, ezek ékesebbek mindennemű tárgynál.

Tagged , ,

About Vörös Zoltán Hero

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés