blog

Brutális letisztulás

Igen, tudom: romantizálok egy olyan időszakot amiben az élet összehasonlíthatatlanúl rosszabb volt mint a mi korunkban. Most és itt… Továbbra is azt vallom amit eddig, hogy minden kétséget kizárólag egy arany korba születtünk, talán az eddig volt legszerencsésebbe, s bár egyesek kétségbe vonják, de nem is a legrosszabb helyre a térképen. Persze lehetne magasabb életszínvonalunk, mindazonáltal lehetne lesújtóan rosszabb is. Élhetnénk a harmadik világban, nem leng a torkunk felett világháború alabárdja, nem húzzák a pestises holtak sok ezreit a sáros utcákon, púposra rakott kordélyokon.

Mégis, most midőn olvasom Ken Follett “A katedrális”  című regényét (nem egy vékonyka darab…), s vele párhuzamban nézem a szinte azonos korban játszódó “Vikingek” televíziós sorozatot, egy típusú megébredésen mentem át. Hiányzik az életemből az élet természetes munkás, zöldellő, csermely tiszta,hideg valósága. Álló nap gazdasági igényeknek megfelelve kijelzőket bámulok és semmi kapcsolatom nincs a természettel, a valósággal. Nem tapasztalom a tagjaim fájdalmát meg elégszer egy nagy erdei séta után, nem cserzi a bőröm nap és szél, nem csíp csalán. Nem ülök csettegve ugráló tábortűz lángja mellett a sötétben. Közelebb vágyom jutni a vadállati énemhez. Megedződni a klasszikus értelemben is. Nem csupán az urbanista kívánalmak szerint volna jó életképesnek lenni. Amelyek egy perc alatt omolhatnak össze.

Nem szédítem magamat, az említett két mű is eléggé mélyre nyúlóan ecseteli az akkori lét alapvető, mindennapi problémáit. Mondhatni tisztességeset merít számunkra a kínok kínjaiból amik akkoriban érhették testvéreinket. Nem vágyok vissza a földet kétségbeesetten túrni annak reményében, hogy lesz gabona elég és ezáltal mit enni a családomnak. Mágától érthető mód nem vágyom rá, hogy lovagok gyújtsák ránk a szalmatetős viskónk fedelét. Mindösszesen közelebb szeretném magamhoz érezni a bennem lakó állatot, az anyatermészetet. Letisztultabb keretek közé tenni a valóságom.

Tagged , ,

About Vörös Zoltán Hero

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés